«Γη και ύδωρ» στην τρόικα προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα είναι διατεθειμένη να δώσει η κυβέρνηση, μετά το άδειασμα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για τα περί "βοήθειας στην Ελλάδα". Επί τάπητος νέες περικοπές σε ασφαλιστικό, συντάξεις και απεργιακά δικαιώματα, όπισθεν Βενιζέλου στις αντιρρήσεις του για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.


Το «σύνθημα» το έδωσε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, καλώντας ουσιαστικά τους εκπροσώπους των δανειστών να έρθουν στην Αθήνα το ταχύτερο, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Η τρόικα θα έρθει το ταχύτερο», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι οι θέσεις της δικομματικής είναι διαμορφωμένες, «υπάρχει το πλαίσιο, ολοκληρωμένο σχέδιο που τηρείται και χρονοδιαγράμματα», ενώ εξέφρασε τη βούληση η επικείμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των πιστωτών «να είναι η τελευταία εμφάνισή τους στην Αθήνα».

Είχε προηγηθεί το αυστηρό μήνυμα του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, σχετικά με την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα. Όπως επισήμανε ο Τζέρι Ράις, αναμένουν από τις ελληνικές αρχές «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» ώστε να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Η κακή, για την κυβέρνηση ημέρα, είχε φανεί ήδη από το πρωί, μετά το μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε καμία διμερής συμφωνία για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το γερμανικό υπουργείο διαψεύδει  δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις συνομιλίες και ξεκαθαρίζει πως η συζήτηση Χαρδούβελη - Σόιμπλε «δεν ήταν δεσμευτική». «Απορρίπτουμε τις αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία,  χθες, για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης» ανέφερε στο Bloomberg ο Φράνκ Πολ Βέμπερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Η συνάντηση έληξε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα» προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται πως εξερχόμενος της χθεσινής συνάντησης με τον Β. Σόιμπλε, ο Γκ. Χαρδούβελης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στην αναζήτηση των βημάτων για την επόμενη μέρα, η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα. «Ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα, είναι ευρωπαϊστής. Θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή ευρωζώνη. Τονίστηκε στη συνάντησή μας ότι για να έχουμε μια ισχυρή ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα» είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως ήταν φυσικό, οι εξελίξεις αυτές αποτέλεσαν και το κύριο αντικείμενο της συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Τονίστηκε η ανάγκη να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ώστε "να ομαλοποιηθεί το κλίμα" και να επιτευχθεί μια κάποια συμφωνία. Προς τούτο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υπακούσει πλήρως στις εντολές για νέες περικοπές στο ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τα συνδικαλιστικά και απεργιακά δικαιώματα, ενώ -όπως όλα δείχνουν- μπαίνουν στο αρχείο και οι αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ στις περικοπές που επιφυλάσσει το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους.